Langasjonas Logo White line02

THE LAKE PROJECT

KAN JAG SJÄLV VÄLJA STUGAN?

Ja, du kan välja bland de 40 stugorna i vår södra och norra byn. Alla dessa ingår i försäljningen. På vår hemsida kommer du att kunna se vilka stugor som fortfarande är till salu och vilka som redan är sålda. Försäljningen startar i augusti 2023. Sedan är det förstås osäkert hur snabbt försäljningen går och hur många stugor som kommer att säljas de kommande månaderna. Tyvärr har vi ingen kristallkula, men utifrån reaktionerna är vi säkra på att försäljningen kan gå fort. Vi har fasta priser och vi arbetar helt enkelt efter först till kvarn-principen.

KAN JAG RESERVERA EN STUGA UTAN KÖPKRAV?

Det går bra att reservera en stuga utan köpplikt. När du är intresserad av en viss stuga kan du begära en reservation på 7 dagar. I den perioden hinner du fundera på om du verkligen vill köpa stugan du är intresserad av. Denna 7-dagarsperiod ger dig också tid att reda ut eventuell finansiering för stugan. Efter dessa 7 dagar upphör reservationen, och stugan kan köpas eller reserveras av andra intresserade. Vid behov kan reservationen förlängas med 7 extra dagar om du vill köpa men när du behöver extra tid för att ordna finansiering.
Kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver betala hela köpeskillingen. Du kan till och med köpa stugan med 50% betalning vid köp och betala övriga 50% genom 48 månatliga betalningar till 3% ränta.

NÄR KAN JAG FÅ TILLGÅNG TILL MIN STUGA?

Det kan gå väldigt snabbt. Efter att du undertecknad köpeavtalet och betalningen har mottagits, så får du tillgång till din stuga direkt.

HUR FÅR JAG TILLGÅNG TILL MIN STUGA?

Du får tillgång till din stuga genom att helt enkelt boka din stuga online, på samma sätt som våra gäster bokar stuga. Men innan våra gäster kan börja boka för det kommande året bokar vi först alla dagar och veckor som du själv vill tillbringa i din stuga. Detta gör du genom att skicka ett mejl till oss före den 1 oktober där du listar alla dagar och veckor du vill tillbringa i din stuga under det kommande året.

Efter den 1 oktober kommer bokningssystemet att släppas till andra gäster. Du kan fortfarande boka extra dagar och veckor i ett senare skede om du är osäker på när du skulle vilja tillbringa tid i din stuga, eller när du bara spontant bestämmer dig för att tillbringa tid i din stuga. Du kan till och med boka din stuga idag och komma imorgon, förutsatt att din stuga inte redan är bokad av en gäst. Om din stuga är bokad av en gäst en viss dag eller vecka, som du själv skulle vilja tillbringa tid här i Långasjönäs, kan du alltid välja att boka någon av de andra 40 stugorna istället.
Vid incheckning hämtar du nycklarna i receptionen, precis som alla andra gäster. Allt går genom receptionen där vi har kontroll över utcheckning, incheckning, samt städning och kontroll av stugorna.

BESKATTAS HYRESINTÄKTERNA?

I de flesta fall behöver ingen skatt betalas på hyresintäkterna, eftersom inkomstbeloppet de flesta gånger understiger skattegränsen (se exempel nedan). Men eftersom varje land har olika skatteregler, rekommenderas det att kontrollera skattereglerna i ditt land.

Följande räknas endast för invånare i Sverige: All uthyrning via LCS (kallat förmedlingsföretag), är i princip skattefria. Endast hyresintäkter som överstiger 40 000 kr beskattas och läggs till din årsinkomst. Varje år får du en årsredovisning från oss som visar hur stor inkomst du har fått. Denna årsöversikt kan användas när du fyller i årsdeklarationen. Ett exempel:

PRISLISTA
NORRA STUGBYN
PRIS (SEK)
A. 100% hyresintäkter 2024
90 000
B. 50% hyresintäkter till ägare
45 000

C. Standardskatteavdrag
40 000
D. Ytterligare skatteavdrag (B x 20%)
10 000
E. Totalt skatteavdrag (C+D)
50 000

Hyresintäkter efter skatteavdrag (B-E)
-5 000
Hyresintäkter efter skatteavdrag är minus 5 000 kr, vilket innebär att du inte betalar någon skatt!

När du vill läsa mer om hur Skatteverket hanterar hyresintäkter kan du läsa mer via följande två länkar:

MÅSTE JAG RENOVERA MIN STUGA?

Det finns ingen skyldighet att renovera din stuga. Du väljer själv om du vill renovera eller inte. Tänk dock på att renovering av din stuga har många fördelar:

  1. Din stuga kan hyras ut för ett högre hyrespris, vilket innebär högre hyresintäkter.

  2. Vi kan hyra ut din stuga oftare, då våra gäster mest är ute efter boende med högre standard. Detta kommer att resultera i mer hyresintäkter.

  3. Vi kan hyra ut din stuga året runt, vilket också innebär mer hyresintäkter.

  4. Du skapar extra värde i din stuga, som till stor del betalar tillbaka sig själv den dagen du bestämmer dig för att sälja din stuga.

  5. Renovering innebär också att skapa en högre standard, mer komfort och en trevligare vistelse när du själv vistas i din stuga.

För att se skillnaderna i avkastning på investeringen, titta gärna på vår ”kalkylöversikt” där vi gjort några beräkningar för renoverade stugor kontra ej renoverade stugor.

30% ROT AVDRAG – HUR FUNGERAR DET?

Varje svensk (skattebetalande) invånare har rätt till ett årligt ROT-avdrag via Skatteverket upp till 50 000 kr per år. Detta belopp gäller per person. Köper ni en stuga (eller annan fastighet) som par eller sambo har båda rätt till detta belopp.

Om du genomför en renovering eller bygger om din stuga genom ett byggföretag eller annan registrerad hantverkare får du 30% av arbetskostnaderna betalade av Skatteverket genom ROT-avdrag upp till max 50 000 kr per år. Är ni två personer är detta 100 000 kr. Varje år nollställs ROT-avdragsbeloppet och du kan få hela beloppet igen nästa år. Detta ROT-avdrag kommer automatiskt att dras av från din faktura som en extra rabatt. Det företag som utför renoveringen eller byggprojektet, anmäler detta ROT-avdrag till Skatteverket och sköter administrationen. Du behöver inte göra någonting. ROT-avdragsbeloppet ser du på din faktura.

VILKA RÄTTIGHETER HAR JAG SOM ÄGARE TILL STUGAN?

När du köper en stuga blir du ensam ägare till 100%. Om du en dag skulle besluta dig för att sälja den igen, kan du sälja den igen via vilken mäklare som helst eller via oss. Som ägare har du också förstahandsvalet när det gäller dagar och veckor du vill tillbringa i din stuga, som förklaras under avsnittet ”hur många dagar kan jag bo i min stuga? Du kan tillbringa upp till 60 dagar per år i din stuga, varav 21 dagar under högsäsongsperioden 01.06 – 31.08.

KAN MAN KÖPA EN AV DE FRILIGGANDE STUGOR?

Många har frågat oss om de kan köpa någon av våra F01-F10 stugor. Vi kommer att sälja dessa stugor också, men tidigast september 2024 – maj 2025. Vi kommer att hålla dig uppdaterad med hjälp av vår hemsida, samt våra utskick.

Innan vi säljer dessa F-stugor kommer vi först att investera cirka 5 miljoner kronor för att ansluta våra stugor F01-F07, samt Semesterhem, till det kommunala VA-systemet, samt att dra fiber till alla dessa stugor. Vi inser att detta är en stor ekonomisk investering, men också oerhört viktig. Det nuvarande systemet med slambrunnar är gammalt och kommer att behöva bytas ut någon gång snart. Genom att investera i kommunalt vatten och avlopp får vi en modern och godkänd lösning för vatten och avlopp. Samtidigt behöver vi inte längre tömma alla slambrunnar, vilket också kostar mycket pengar. Även om denna investering kommer att kosta cirka 500 000 kr för varje F-stuga så är det en nödvändig investering som skapar mer värde till varje stuga. Vi kan även köra fiber till varje stuga inom denna satsning. Sist men inte minst kan vi då även hyra ut alla dessa stugor året runt.

Försäljningen av F01-F10 stugorna kommer inte att säljas till ett fast pris, utan till högstbjudande. Med största sannolikhet kommer vi att ha en öppen tid på ca 2 månader, där vi bjuder in alla som är intresserade att bjuda på en specifik stuga. Dessa bud kommer att synas på vår hemsida. Efter två månader ges högstbjudande möjlighet att köpa. Mer information om försäljningen av dessa stugor kommer senare och kommer att kommuniceras via vår hemsida och genom våra utskick. När det gäller regler och villkor för dessa stugor kommer dessa att vara desamma som de regler och villkor som gäller vid köp av en av stugorna i Norra och Södra Stugbyn.

Vi kommer sannolikt att erbjuda ett liknande alternativ att köpa en stuga som vi gör med våra stugor i Södra och Norra byn, där köparen kan välja mellan avtal A (100 % betalning på köpdagen) eller avtal B (50 % betalning och 50 % månatliga betalningar). Vi kommer att skicka nyhetsbrev regelbundet och uppdatera informationen på hemsidan. Så håll utkik på vår hemsida och våra Facebook- och Instagramkanaler.

FÅR JAG RIVA MIN STUGA OCH BYGGA HELT NYTT?

Ja, du har möjlighet att riva den befintliga stugan och bygga en helt ny, enligt det bygglov som redan finns. Vi har sedan tidigare bygglov beviljat av byggnadsnämnden och vi har även byggt en sådan ny stuga (stuga N01). Bygglovskostnaderna är redan betalda av oss och det befintliga bygglovet gäller till 2026, så skulle du besluta dig för att bygga en ny stuga innan bygglovet går ut kostar det ingenting. Allt är betalt, alla ritningar är klara, alla dokument finns för att börja bygga nytt. Du kan kontakta oss när du är intresserad av att bygga helt nytt.

Vårt Fritidshus N01 har kostat oss cirka 1,6 miljoner kronor 2022 och i dagens läge med ökad inflation får du räkna med 1,8 miljoner kronor. I detta pris ingår rivning av den befintliga stugan, beställning av den nya bostaden och uppsättning och anslutning till vatten, avlopp och internet. Om man räknar in även extrakostnaderna för att inreda stugan med kvalitetsmöbler, stor terrass och sådant blir kostnaderna 2,2 miljoner kronor. Innan du kan bygga nytt behöver du först köpa den befintliga stugan för 349 000 kr innan du kan börja bygga ditt eget Fritidshus.

Istället kan du vara intresserad av att köpa vår stuga N01, som är färdigbyggd. Priset för denna stuga (all inclusive) är 2 495 000 kr, vilket är ganska mycket billigare än när du skulle börja från noll. Efter 2026 kan du också besluta att fortfarande bygga en stuga enligt befintlig bygglovsansökan, men du kommer då att behöva betala en mindre avgift för att förlänga den tidigare bygglovsansökan till byggnadsnämnden enligt Karlshamns kommuns taxa. När du planerar att bygga nytt ska en offert lämnas från vår stugtillverkare Husdröm eller Korsliden som är våra samarbetspartners gällande nybyggnation. Kontaktuppgifter kan erhållas från campingens ägare. Du får alla byggritningar, planritningar mm från oss utan kostnad.

Det finns som sagt redan ett färdigbyggd Holiday Home N01 som man kan titta på. Den byggdes av vår partner Husdröm (www.husdrom.se). Ska du bygga nytt ska det byggas efter gällande ritningar. Du kan titta på vårt fritidshus N01 för att se hur stugan ska se ut. När man bygger denna stuga i vår södra by måste taket vara ett traditionellt sadeltak istället för ett pulpettak. Du kommer själv att stå för rivningen av den gamla stugan, samt planera byggarbetet. Detta görs i samråd med LCS, för att vara säker på att allt går enligt gällande regelverk och för att minska/undvika eventuella problem kring hela projektet. LCS kommer att stötta dig på bästa möjliga sätt genom hela processen.

BOSTADSRÄTT ELLER ÄGANDERÄTT?

Våra stugor säljas inte via någon BRF. Du köper alltså ingen bostadsrätt i någon bostadsrättsförening, men du köper verkligen din stuga till 100%. Hos oss äger du stugan helt själv (äganderätt). Däremot ägs marken av Karlshamns Kommun, vilket i sin tur har lämnat marken enligt tomträttsavtal till Långasjönäs Camping & Stugby. Kostnader för detta tomträttsavtal betalas av LCS.