Langasjonas Logo White line02

THE LAKE PROJECT

KAN JAG VÄLJA VILKEN STUGA JAG VILL KÖPA?

Ja, du kan välja bland de 38 stugorna i vår Södra och Norra Stugbyn eller bland de 12 premiumstugorna F01-F10, N01 and S13. Alla dessa ingår i försäljningen. På vår hemsida kommer du att kunna se vilka stugor som fortfarande är till salu och vilka som redan är sålda. Försäljningen av våra stugor i vår Norra och Södra Stugbyn började i augusti 2023 och dessa stugor kommer att säljas till fasta priser enligt först till kvarn-principen.

Försäljningen av våra unika premiumstugor F01-F10, N01 och S13 kommer att säljas genom budgivning. Budgivningsperioden kommer att vara öppen under en 2-månadersperiod från 01.07.2024 till 31.08.2024. Den som har högst bud på 31.08.2024 får köpa respektive stuga.

Det är förstås osäkert hur snabbt försäljningen går och hur många stugor som kommer att säljas i perioden 2024-2025. Vi har ingen kristallkula, men utifrån reaktionerna är vi övertygade om att försäljningen kan gå fort.

KAN JAG RESERVERA EN STUGA UTAN KÖPKRAV?

Det går bra att boka stuga utan köpplikt. Men bara våra Norra & Södra Stugbyn stugor. När du är intresserad av en viss stuga kan du begära en reservation på 7 dagar. I den perioden hinner du fundera på om du verkligen vill köpa stugan du är intresserad av, samt hinna ordna med finansieringen. Vid behov kan reservationen förlängas med 7 extra dagar om du vill köpa men när du behöver extra tid för att ordna finansiering. Efter dessa 7 dagar upphör reserveringen och stugan kan köpas eller reserveras av andra intresserade.

Kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver betala hela köpeskillingen. Du kan till och med köpa stugan med 50 % betalning vid köp. Övriga 50 % behöver du inte betala, men vi finansierar dessa övriga 50 % med hjälp av dina framtida hyresintäkter. Mer information om detta hittar du under “betalning & finansiering“.

NÄR KAN JAG FÅ TILLGÅNG TILL MIN STUGA?

Det kan gå väldigt snabbt. Efter att du undertecknad köpeavtalet och betalningen har mottagits, så får du tillgång till din stuga direkt.

HUR FÅR JAG TILLGÅNG TILL MIN STUGA?

Du kan logga in på din personliga Ägarportal, som bara du har tillgång till. Här kan du:

 • Boka din stuga online.

 • Se vilka bokningar som har gjorts i din stuga.

 • Se hur mycket hyresintäkter dessa bokningar har genererat.

Vi erbjuder dig möjligheten att boka din stuga för kommande år under perioden 01.10 – 15.10 varje år. Under den perioden kan du boka din stuga i din personliga ägarportal.

Efter den 15 oktober släpps bokningssystemet för övriga gäster. Om du ännu inte är säker på när du vill bo i din stuga kan du givetvis ändå boka din stuga i ett senare skede. Du kan till och med boka idag och komma imorgon, givetvis förutsatt att din stuga inte är bokad av en gäst. Och om din stuga har bokats av en gäst en dag då du ändå skulle vilja använda din stuga, kan du fråga vår receptionspersonal om det kan vara möjligt att flytta den gästen till en annan stuga (endast möjligt för våra stugor i Södra & Norra Stugbyn).

När du checkar in hämtar du nycklarna i receptionen, precis som alla andra gäster. Allt går genom receptionen där vi har kontroll över utcheckningar, incheckningar men även städning och besiktning av stugan.

BESKATTAS HYRESINTÄKTERNA?

I de flesta fall behöver ingen skatt betalas på hyresintäkterna, eftersom inkomstbeloppet de flesta gånger understiger skattegränsen (se exempel nedan). Men eftersom varje land har olika skatteregler, rekommenderas det att kontrollera skattereglerna i ditt land.

Nedanstående information om ROT-avdrag gäller endast för personer bosatta i Sverige och som betalar skatt i Sverige:

 • All uthyrning via LCS (kallat förmedlingsföretag), är i princip skattefritt. Endast hyresintäkter som överstiger 40 000 kr (när det finns ett enda ägare) eller 80 000 kr (när det finns två ägare) beskattas och läggs till din årsinkomst.

 • När du köper en av våra premium F-stugor överstiger du detta belopp på 40 000 kr och kommer därför att behöva betala ett mindre belopp i inkomstskatt till Skatteverket.

 • Men vid köp av en premiumstuga som par får ni i stället 80 000 kronor skattefritt och kommer sannolikt att hålla er under skatteavgiftsgränsen. Och även om du skulle överträffa taxfree-gränsen så betalar du bara lite skatt över det belopp som överstiger detta 80 000 kr.

OBS: Om du köper en stuga med 50% betalning och betalar övriga 50% med dina framtida hyresintäkter, har du ingen hyresinkomst att deklarera till Skatteverket, eftersom denna inkomst används för att betala av de övriga 50 % av köpeskillingen. I detta läge kommer du inte att ha några faktiska hyresintäkter, och därför behöver ingen deklaration till Skatteverket göras!

Varje år får du en årsredovisning från oss som visar hur stor inkomst du har fått. Denna årsöversikt kan användas – vid behov – när du fyller i din årsdeklaration. Två exempel:

HYRESINTÄKTER 1 ÄGARE
SÖDRA ELLER NORRA STUGBYN
HYRESINTÄKTER (SEK)
A. 100% hyresintäkter 2024
90 000
B. 50% hyresintäkter till ägare
45 000

C. Standardskatteavdrag
40 000
D. Ytterligare skatteavdrag (B x 20%)
9 000
E. Totalt skatteavdrag (C+D)
49 000

Hyresintäkter efter skatteavdrag (B-E)
–4 000
Hyresintäkter efter skatteavdrag är minus 5 000 kr, vilket innebär att du inte betalar någon skatt!
HYRESINTÄKTER 2 ÄGARE
PREMIUM STUGA F04 TALLÅSEN
HYRESINTÄKTER (SEK)
A. 100% hyresintäkter 2024
180 000
B. 50% hyresintäkter till ägare
90 000

C. Standardskatteavdrag
40 000 x 2 persons = 80 000
D. Ytterligare skatteavdrag (B x 20%)
18 000
E. Totalt skatteavdrag (C+D)
98 000

Hyresintäkter efter skatteavdrag (B-E)
–8 000
Hyresintäkter efter skatteavdrag är minus 8 000 kr, vilket innebär att du inte betalar någon skatt!

När du vill läsa mer om hur Skatteverket hanterar hyresintäkter kan du läsa mer via följande två länkar:

MÅSTE JAG RENOVERA MIN STUGA?

Det finns ingen skyldighet att renovera din stuga. Du väljer själv om du vill renovera eller inte. Tänk dock på att renovering av din stuga har många fördelar:

 1. Din stuga kan hyras ut för ett högre hyrespris, vilket innebär högre hyresintäkter.

 2. Vi kan hyra ut din stuga oftare, då våra gäster mest är ute efter boende med högre standard. Detta kommer att resultera i mer hyresintäkter.

 3. Vi kan hyra ut din stuga året runt, vilket också innebär mer hyresintäkter (Undantag: Våra premiumstugor F02-F07 stängs perioden december-mars, så länge det bara finns sommarvatten).

 4. Du skapar extra värde i din stuga, som till stor del betalar tillbaka sig själv den dagen du bestämmer dig för att sälja din stuga.

 5. Renovering innebär också att skapa en högre standard, mer komfort och en trevligare vistelse när du själv vistas i din stuga.

För att se skillnaderna i avkastning på investeringen kan du klicka på de olika bilderna under kapitlet ”Kostnader, hyresintäkter & avkastning”. Här är några beräkningar för renoverade stugor kontra ej renoverade stugor.

30% ROT AVDRAG – HUR FUNGERAR DET?

Varje svensk (skattebetalande) invånare har rätt till ett årligt ROT-avdrag via Skatteverket upp till 75 000 kronor per år. Detta belopp gäller per person. Köper ni en stuga (eller annan fastighet) som par eller sambo har båda rätt till detta belopp.

Om du genomför en renovering eller bygger om din stuga genom ett byggföretag eller annan registrerad hantverkare får du 30% av arbetskostnaderna betalade av Skatteverket genom ROT-avdrag upp till max 75 000 kronor per år. Är ni två personer är detta 150 000 kronor.

Varje år nollställs ROT-avdragsbeloppet och du kan få hela beloppet igen nästa år. Detta ROT-avdrag kommer automatiskt att dras av från din faktura som en extra rabatt. Det företag som utför renoveringen eller byggprojektet, anmäler detta ROT-avdrag till Skatteverket och sköter administrationen. Du behöver inte göra någonting. ROT-avdragsbeloppet ser du på din faktura.

VILKA RÄTTIGHETER HAR JAG SOM ÄGARE TILL STUGAN?

När du köper en stuga blir du ensam ägare till 100%. Om du en dag skulle besluta dig för att sälja den igen, kan du sälja den igen via vilken mäklare som helst eller via oss. Som ägare har du också förstahandsvalet när det gäller dagar och veckor du vill tillbringa i din stuga, som förklaras under avsnittet ”Hur många dagar kan jag bo i min stuga?“. Du kan tillbringa upp till 60 dagar per år i din stuga, varav 21 dagar under högsäsongsperioden 01.06 – 31.08. Du kan till och med stanna mer än 60 dagar per år i din stuga om du vill, i så fall betalar du det normala priset, men eftersom du har rätt till din 50% (eller till och med 60%) hyresintäkter, betalar du bara 50% (eller till och med 40 %) för dessa extra dagar.

FÅR JAG RIVA MIN STUGA OCH BYGGA HELT NYTT?

Ja, du har möjlighet att riva den befintliga stugan och bygga en helt ny, enligt det bygglov som redan finns. Vi har sedan tidigare bygglov beviljat av byggnadsnämnden och vi har även byggt en sådan ny stuga (stuga N01). Bygglovskostnaderna är redan betalda av oss och det befintliga bygglovet gäller till 2026, så skulle du besluta dig för att bygga en ny stuga innan bygglovet går ut kostar det ingenting. Allt är betalt, alla ritningar är klara, alla dokument finns för att börja bygga nytt. Du kan kontakta oss när du är intresserad av att bygga helt nytt.

Vårt Fritidshus N01 har kostat oss cirka 1,6 miljoner kronor 2022 och i dagens läge med ökad inflation får du räkna med 1,8 miljoner kronor. I detta pris ingår rivning av den befintliga stugan, beställning av den nya bostaden och uppsättning och anslutning till vatten, avlopp och internet. Om man även räknar in extrakostnaderna för att inreda stugan med kvalitetsmöbler, stor terrass och sådant blir kostnaderna 2,2 miljoner kronor. När vi sedan även räknar in kostnaderna för eget arbete av egen personal kan vi säga att den verkliga investeringen är närmare 2,4 miljoner kronor.

I stället kan du vara intresserad av att köpa vår stuga N01, som redan är färdigbyggd. Stugan är byggd med högkvalitativa material, kvalitetsinredning och till och med ett handbyggt kök. Ett rimligt försäljningspris skulle vara 2 450 000 kr, vilket skulle innebära att vi säljer denna stuga för vad den har kostat oss. Men eftersom vi anser att detta pris är för högt för de flesta är vi villiga att sälja det för 1 950 000 kr. Det betyder att vi säljer denna stuga med förlust, men eftersom vi vill investera i andra investeringar så föredrar vi att sälja denna stuga ändå för att frigöra pengar.

Samma möjlighet finns för denna stuga, som det är för våra övriga stugor, att du får betala endast 50% och att du kan betala tillbaka resterande 50% med hjälp av dina framtida hyresintäkter. Så det betyder att du inte behöver låna extra pengar för att köpa denna stuga. Om vi inte kan ta in mer hyresintäkter åt dig än dessa resterande 50% av köpeskillingen (= 975 000 kr) inom en 7-årsperiod, annullerar vi resten av skulden! Det är en risk vi är villiga att ta, men vi är ganska övertygade om att vi kommer att kunna skapa mer än 975 000 kr hyresintäkter till dig inom de närmaste 7 åren, så vi vågar ge dig denna garanti.

Efter 2026 kan du fortfarande bestämma dig att bygga en stuga enligt befintlig bygglovsansökan, men du kommer då att behöva betala en mindre avgift för att förlänga den tidigare bygglovsansökan till Byggnadsnämnden enligt Karlshamns Kommuns taxa. När du planerar att bygga nytt ska en offert lämnas från vår stugtillverkare Husdröm eller Korsliden som är våra samarbetspartners gällande nybyggnation. Kontaktuppgifter kan erhållas från campingens ägare. Du får alla byggritningar, planritningar mm från oss utan kostnad.

Det finns som sagt redan ett färdigbyggd Holiday Home N01 som man kan titta på. Den byggdes av vår partner Husdröm (www.husdrom.se). När du vill bygga nytt ska det byggas efter gällande ritningar. Du kan titta på vårt fritidshus N01 för att se hur stugan ska se ut när den byggs i Norra Stugbyn. När man bygger denna stuga i vår Södra Stugbyn så ska taket vara ett traditionellt sadeltak istället för ett pulpettak. Du kommer själv att stå för rivningen av den gamla stugan, samt planera byggarbetet. Detta görs i samråd med LCS, för att vara säker på att allt går enligt gällande regelverk och för att minska/undvika eventuella problem kring hela projektet. LCS kommer att stötta dig på bästa möjliga sätt genom hela processen.

BOSTADSRÄTT ELLER ÄGANDERÄTT?

Våra stugor säljas inte via någon BRF. Du köper alltså ingen bostadsrätt i någon bostadsrättsförening, men du köper verkligen din stuga till 100%. Köper du en stuga inom The Lake Project äger du stugan (du har alltså äganderätten till din stuga) och du kan sälja den som vilken annan egendom som helst, genom en mäklare. Däremot ägs marken av Karlshamns Kommun, vilket i sin tur har lämnat marken enligt tomträttsavtal till Långasjönäs Camping & Stugby. Kostnader för detta tomträttsavtal betalas av LCS.