Langasjonas Logo White line02

THE LAKE PROJECT

Renovering inomhus

Stor frihet när du renoverar din stuga invändigt

Inga särskilda restriktioner gäller vid renovering av stuga invändigt. Du kan renovera inredningen efter dina egna önskemål och idéer. Under avsnittet “Planlösningar Inomhus” har vi samlat olika planlösningar som du kan använda när du planerar att renovera din stuga inomhus. Eller så kan du helt enkelt använda dem som inspiration för en egen planlösning. Vi har redan renoverat en stuga själva, nämligen stuga S13. Kolla gärna in denna stuga för att se vilken metamorfos denna stuga har genomgått. Vi hoppas att det kan fungera som ett bra exempel på hur du själv kan renovera din stuga.

Fördelar att renovera med hjälp av byggfirma eller hantverkare
Det är tillåtet att själv renovera sin stuga invändigt. Vi rekommenderar dock att en renovering utförs av ett byggföretag eller professionell snickare eller hantverkare, eftersom:

  1. Du behöver inte använda dina 60 semesterdagar för att göra renoveringsarbeten. Du kan spara dem för dina semesterveckor och dagar*.

  2. Du får 30% ROT-avdrag på alla arbetstimmar som byggföretaget eller hantverkaren arbetar med renoveringen (endast svenska medborgare/skattebetalare).

  3. När renoveringen är klar gör vi en ny värdering av stugan, med nytt hyrespris. Det är därför viktigt att renoveringen görs professionellt och ordentligt, så att vi kan sätta ett högre hyrespris, vilket därför ger högre hyresintäkter för dig. Endast om den invändiga renoveringen är fullt godkänd av LCS kommer vi att öka hyresintäkterna för ägaren från 50% till 60%.

* När en byggfirma eller hantverkare utför renoveringsarbeten i din stuga behöver du inte använda någon av dina 60 semesterdagar. Du kan spara dem tills du vill använda dem under en helg eller semestervecka. Du kan helt enkelt be oss spärra din stuga under den period byggföretaget eller hantverkaren arbetar i eller på din stuga (under förutsättning att du inte vistas i stugan under denna spärrade tid). Om du däremot väljer att utföra renoveringsarbetet själv och/eller anlita någon som inte är godkänd av oss, så kan du inte spärra din stuga utan du behöver boka den på vanligt sätt med dina 60 lediga dagar.

Grundregler att tänka på vid renovering av din stuga

Som stugägare får du en stor frihet att anpassa din stuga efter dina önskemål. Men eftersom din stuga även ska ingå i vår uthyrningsverksamhet finns det ett antal grundläggande regler som du måste ta hänsyn till när du renoverar och/eller möblerar din stuga:

Renovering ska göras utanför högsäsongsperioden

Renovering är i princip inte tillåten under högsäsong (01.06 – 31.08), på grund av besvär det kan medföra för andra gäster som vistas hos oss under denna period. Detsamma gäller röda dagar/helger, som Påsk, Kristi Himmelsfärdsdag och Pingsthelg. Undantag är möjliga om det kan garanteras att inget buller eller störningar uppstår. Du kan lämna formuläret ”Ombyggnation & Renovering” till oss där du beskriver ditt projekt närmare.

Renovering bör göras så neutralt och praktiskt som möjligt

Eftersom din stuga kommer att ingå i uthyrningsverksamheten är det viktigt att hålla inredningen i din stuga så neutral och praktisk som möjligt. Det gör att du bör välja neutrala färger som matchar den naturliga miljön som stugan ligger i. Gärna ljusa färger, som gör att stugan känns större, jämfört med mörkare färger. Använd helst inredning som håller en viss kvalitet och håller längre. I övrigt står du fritt att välja dina möbler efter egen stil och smak, med nya eller begagnade möbler, moderna eller klassiska.

Stugans inredning & Växter

Visst är det önskvärt att inredningen är ombonad och hemtrevlig men var försiktig med alldeles för många saker i stugan. Ju fler saker desto större är risken att något går sönder, men också mer jobb för vårt städteam. Växter ger din stuga en ombonad och hemtrevlig känsla och vi rekommenderar även att ha flera konstgjorda växter i din stuga, då det ger en hemtrevlig känsla. Däremot kan du inte ha riktiga växter i din stuga. Riktiga växter är inte praktiska i en uthyrningsverksamhet. Vår städpersonal kan inte heller förväntas vattna dina växter. Satsa hellre på konstgjorda blommor. Idag är utbudet av konstgjorda blommor väldigt stort, och det är nästan omöjligt att skilja dem från riktiga blommor (när man köper bra kvalitet). De finns att köpa på nätet, men ett bra utbud finns även i EKO-hallen i Fjälkinge (öster om Kristianstad längs E22) till bra priser. Sedan har IKEA också ett stort sortiment. Även JYSK och RUSTA säljer konstgjorda växter.

Anmäl din planerad renovering i god tid.

När du planerar att renovera eller bygga om din stuga ska du skicka in formulär ”Ombyggnad & Renovering” där du beskriver vad som ska göras, och när och framför allt vilka störande aktiviteter (högt ljud, sågning etc.) som kan förekomma under denna tid. Grundregeln är att renoveringsarbeten som kan uppfattas som störande för närliggande gäster ska undvikas. Av denna anledning är det bäst att planera denna typ av arbete under senhösten, vintern eller tidig vår när du inte stör andra gäster på samma sätt. När vi i god tid vet om ditt renoveringsarbete kan vi även försöka undvika bokningar i närliggande stugor.

Inga personliga, störande eller kränkande föremål

När du möblerar din stuga bör du tänka på att gäster som vistas i din stuga inte ska störas av hur du har möblerat din stuga. Det innebär också att du inte ska ha några föremål eller inredning i din stuga som kan uppfattas som störande av en viss del av gästerna. Till exempel:

  • Religiöst orienterade målningar, skulpturer m.m.

  • Sensuella eller sexuellt orienterade föremål, målningar, statyer etc.

  • Familjefoton

Om du är osäker på om vissa föremål kan upplevas som otrevliga av vissa gäster, vänligen kontakta LCS personal så att en gemensam bedömning kan göras.